Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Ursová, Lucie
Cílem práce bylo vyhodnotit stravitelnost sušiny a organické hmoty metodou in vitro v směsných krmných dávkách s rozdílným zastoupením komponentů. V literárním přehledu je popsán gastrointestinální trakt přežvýkavců se všemi jeho fyziologickými náležitostmi. Dále byla pozornost věnována faktorům ovlivňujícím stravitelnost krmiva a následným metodám stanovení stravitelnosti. Literární přehled byl zaměřen též na charakteristiku a strukturu směsných krmných dávek (TMR). Rozbory TMR byly stanoveny chemickými metodami a následně statisticky vyhodno-ceny v programu Excel a Statistica. Byl proveden chemický rozbor, stanovena výživná hodnota směsné krmné dávky a obsah makroprvků a mikroprvků. Do hodnocení bylo vybráno 8 TMR s různým zastoupením komponentů, z čehož 6 bylo sestaveno pro vr-chol laktace, jedna pro rozdoj a jedna pro konec laktace. Všechny TMR jsou sestaveny pro dojnice s užitkovostí nad 9 000 l mléka.
Stravitelnost aminokyselin u kuřat chovaných na maso
Foltyn, Marian
Cílem práce bylo zjistit vliv náhrady sojového extrahovaného šrotu (SEŠ) v krmných směsích (KS) BR2 pro brojlery ostatními dusíkatými krmivy rostlinného původu. Byl zkoumán vliv na růst kuřat a konverzi krmiva, dále na stravitelnost aminokyselin, aktivitu trávicích enzymů a na morfologii tenkého střeva. Jako proteinová krmiva byly vybrány surové plnotučné sojové boby (SPSB), extrudované plnotučné sojové boby (EPSB), kukuřičné DDGS, řepkové semeno (ŘS) a řepkový extrahovaný šrot (ŘEŠ). Na základě našich sledování lze shrnout, že zařazení SPSB do hladiny 8 %, EPSB do hladiny 12 %, DDGS do hladiny 18 % a ŘS do hladiny 12 %, neovlivnilo statisticky negativně (P>0,05) užitkovost vykrmovaných brojlerů. Zkrmování SPSB a EPSB mělo vliv (P<0,05) na morfologii ilea a aktivitu trávicích enzymů. Na základě koeficientu stravitelnosti bylo nejvhodnější dusíkaté krmivo pro brojlery SEŠ, které bylo srovnatelné s EPSB.
Optimalizace výživy a krmení v chovu dojeného skotu
ŠENKYPL, Petr
Diplomová práce se zabývá studiem faktorů ovlivňujících kvalitu výživy dojnic ve vztahu k produkci mléka. Ve vybraném zemědělském podniku, kde jsou chovány holštýnské dojnice, jsou krmné dávky hodnoceny na základě složení krmných diet a zabezpečení optimální potřeby energie a nutrientů pro produkci mléka. V práci jsou hodnoceny krmné dávky v průběhu sledovaného období a jejich optimalizace, rozbory krmiv a metabolické testy dojnic.
Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Vojkovská, Jitka
Literární přehled diplomové práce předkládá jednak stručnou charakteristiku systému krmení kompletní směsnou krmnou dávkou (TMR). Seznamuje s principy hodnocení nutričních požadavků krmných dávek (KD) pro dojnice dle systému INRA a CNCPS. Dále pojednává o kvalitě krmiv, požadavcích na strukturu KD a interakcích mezi živinami krmiva a stravitelností organické hmoty. Samotný pokus pak porovnává in vitro stavitelnosti sušiny a organické hmoty různých KD, a to TMR pro dojnice v rozdoji, na vrcholu laktace a pro zaprahlé krávy. Stravitelnosti jsou porovnávány s přihlédnutím k živinovému složení KD. Stravitelnost byla hodnocena na přístroji Daisy Incubator (ANKOM TECHNOLOGY). Pro zpracování výsledků byl použit program MS Excel a STATISTICA. Vyhodnocení proběhlo pomocí regresní analýzy a Kruskal Wallisova testu.
Ileální stravitelnost vápníku v závislosti na tvorbě skořápky
Jaroš, Jaromír
Cílem pokusu bylo sledování změn ileální stravitelnosti vápníku a fosforu v průběhu tvorby skořápky. Pokus byl proveden na 350 nosnicích hybrida Lohmann LSL-Classic snášejících běloskořápečná vejce. V době pokusu byla nosnicím předkládána směs De-Heus N1 Power s přídavkem 0,5 % oxidu chromitého v dávce 115 g/ks/den. Bylo vytvořeno 5 skupin dle času vyhodnocení T1 (5–6 hodin po snášce), T2 (7–8 hodin po snášce), T3 (9–10 hodin po snášce), T4 (11–12 hodin po snášce), T5 (13–14 hodin po snášce). Pro každou z těchto skupin bylo provedeno 6 opakování. Všechny nosnice byly ustájeny ve stejných podmínkách obohacených klecí. Zjištění ileální stravitelnosti vápníku a fosforu proběhlo indikátorovou metodou. Prvních 10 hodin po snesení vejce se stravitelnost vápníku pohybovala v téměř stejných hodnotách 61–62 %. Statisticky průkazné navýšení stravitelnosti nastalo u skupiny T4, cca 12 hodin po snášce, a to na hodnotu 75 %. Stravitelnost fosforu vykazovala kolísavý charakter napříč všemi skupinami. Rozšíření studie na celou dobu tvorby skořápky by ukázalo ucelenější pohled na danou problematiku.
Vliv doplňku kvasnic na parametry stravitelnosti živin u sportovních koní
Gruberová, Hana Abigail
GRUBEROVÁ, H. A., Vliv doplňku kvasnic na parametry stravitelnosti živin u sportovních koní. Diplomová práce, Mendelova univerzita v Brně, 2018, 74 s. Cílem diplomové práce bylo stanovení stravitelnosti živin po aplikaci kvasnic (lyofilizované Saccharomyces cerevisiae) k základní krmné dávce koní. Cílem bylo zjistit stravitelnost sušiny, hrubého proteinu, hrubé vlákniny, hrubého popela, bezdusíkatých látek výtažkových, hrubého tuku a energie v krmné dávce do které byly doplněny kvasnice Saccharomyces cerevisiae (0 g, 150 g a 300 g/ den). Do pokusu bylo vybráno 9 koní různých majitelů. Podle pravidel platných pro bilanční pokusy na koních proběhly 3 bilanční periody a z analýz výkalů a přijatých živin byla odhadnuta stravitelnost základních živin v krmné dávce koní v klasické boxové stáji. Během pokusu jsme zjistili průměrnou stravitelnost organických živin z krmné dávky a to sušina 71,25 ± 4,86 %, koeficient stravitelnosti hrubého proteinu 85,47 % ± 3,32 %, koeficient stravitelnosti tuku 69,89 % ± 6,51 %, koeficient stravitelnosti hrubé vlákniny 33,32 % ± 9,71 %, koeficient stravitelnosti BNLV 79,84 % ± 4,05 % a stravitelnosti energie 74,58 % ± 3,81 %. Přídavek 150 g a 300 g kvasnic na den, nemělo vliv na příjem a stravitelnost sušiny, hrubého proteinu hrubého tuku, hrubé vlákniny, BNLV, popelu a také na energetický zisk z krmné dávky.
Stanovení stravitelnosti in vitro sušiny a organické hmoty u vybraného krmiva pro psy
UHLÍŘOVÁ, Gabriela
Tato práce pojednává o základních aspektech ve výživě psa. V práci je též uvedeno porovnání stravitelnosti in vivo a in vitro sušiny a organické hmoty granulovaného krmiva pro psy.
Výživná hodnota vybraných odrůd srhy laločnaté (Dactylis glomerata)
ŠIMÁNKOVÁ, Karolína
V České republice tvoří travní porosty významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek koní a přežvýkavců. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Cílem diplomové práce bylo sledování změn ve výživné hodnotě v průběhu vegetace a vyhodnocení kvalitativních ukazatelů u vybraných druhů srhy laločnaté- tři stávající odrůdy a tři odrůdy novošlechtění. Hodnotili jsme popeloviny, dusíkaté látky, spektrum vlákniny, stravitelnost organické hmoty a index relativní krmné hodnoty. U všech analyzovaných odrůd byly zjištěny změny mezi jednotlivými vegetačními fázemi, a to zvyšováním podílu CF, ADF a NDF během stárnutí porostu, které korespondovalo se zhoršující se stravitelností organické hmoty, snižující se relativní krmnou hodnotou a klesající tendencí dusíkatých látek. Hodnota CF se v průměru zvyšuje z 22,6 % na 28,5 %, NDF roste z 53,4 % na 60,5 % a ADF z 29,3 % až na 36,8 %. Stravitelnost organické hodnoty poklesla a to z průměrné hodnoty 73,8 % až na 63,12 %. Relativní krmná hodnota poklesla z průměrné hodnoty 114 až na hodnotu 91. V průběhu vegetace klesal i obsah dusíkatých látek z průměrné hodnoty 15,3 % na 8,8 %. Ze zjištěných výsledků lze usuzovat, že nejkvalitnější odrůdy jsou odrůdy Vega, vv115/10 a vv88/10, které jsou živinově vyrovnané. Nejméně kvalitní odrůdou je odrůda Zora. Z hlediska stravitelnosti a relativní krmné hodnoty jsou kvalitnější odrůdy novošlechtění, které dosahují lepší stravitelnosti i relativní krmné hodnoty než stávající odrůdy srhy laločnaté.
Porovnání nutriční hodnoty a stravitelnosti ovsa setého a ovsa černého
Gergelová, Anna ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Dušan, Dušan (oponent)
Literární přehled diplomové práce zahrnuje články a publikace věnované tématice trávicího traktu, problematice měření stravitelnosti živin u koní, charakteristice a nutričním hodnotám ovsa setého žlutého (Avena Sativa), ovsa černého (Avena strigosa) a sena. Praktická část této práce je věnována porovnání nutričních hodnot a stravitelnosti ovsa v krmné dávce, která obsahovala žlutý nebo černý oves a seno. Pokus byl proveden na šesti koních zapůjčených z Akademického jezdeckého klubu v Praze Suchdole v průběhu února 2016. Přípravné období bylo 5 dní, a vlastní odběr vzorků výkalů proběhl 5. dne ráno po ranním krmení. Z šesti koní byly vytvořeny tři páry. První pár tvořili valaši plemene český teplokrevník, kteří byli ustájeni ve vnitřní boxové stáji. Druhý pár tvořili valaši plemene hafling ve venkovním boxovém ustájení. Třetí pár tvořili valaši plemene hucul a welsh cob, ustájeni ve venkovním boxu. Vždy jeden kůň z pokusného páru byl krmen ovsem setým pluchatým a druhý kůň ovsem černým odrůdy Raven. Krmná dávka byla pro oba koně stejná a obě pokusná zvířata zároveň dostávala stejné množství objemného krmiva. Koeficient stravitelnosti byl zjištěn na základně použití indikátorové metody za pomocí indikátoru ligninu. Provedeny byly chemické analýzy stanovení sušiny a popelovin, hrubé vlákniny (CF), neutrálně detergentní vlákniny (NDF), acido detergentní vlákniny ADF a acido detergentního ligninu (ADL), hrubého tuku a dopočítány bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV) a organická hmota (OH). Mezi pokusnými páry nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl. Proto byla hypotéza o odlišnosti nutriční a dietetické hodnotě ovsa setého a černého zamítnuta
Vliv volby hybridu na kvalitu píce kukuřice
Pařízková, Josefína ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Josef, Josef (oponent)
Cílem práce je posoudit vliv volby hybridu na stravitelnost neutrodetergentní vlákniny v píci kukuřice ve vztahu k dalším kvalitativním parametrům. Doporučení vhodných hybridů na základě testování může být pro pěstitele ekonomicky výhodné. Na počátku pokusu byla stanovena hypotéza: Volba hybridu kukuřice pro dané stanoviště významně ovlivní dosaženou stravitelnost neutrodetergentní vlákniny při sklizni na siláž. Do experimentu bylo zařazeno devět různých kukuřičných hybridů ve třech opakováních (Dynamite, NK Octet, Rubben, DKC 3507, DKC 3795, DKC 4014, Susann, LG 30.311 a LG 32.64) pro pěstování na experimentálním pozemku v lokalitě Praha Uhříněves. Hodnocenými znaky byl mimo jiné i výnos a podíl palic. Pro vyhodnocení vzorků chemickou analýzou byla odebrána řezanka celé rostliny z prostředních řádků pokusné parcely. Hodnoceny byly následující parametry: obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty, obsah škrobu a obsah sušiny. Mezi hybridy byly zaznamenány průkazné rozdíly v parametrech: výnos, podíl palic, obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty a obsah škrobu. Statisticky neprůkazný rozdíl mezi hybridy byl u procentuálního obsahu sušiny. Výběr vhodného kukuřičného hybridu je tedy jednou z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Správná volba je klíčová pro zlepšení kvality píce pro optimální produkci hospodářských zvířat. Kukuřice je jedním ze základních pilířů výroby masa a mléka. Při výběru vhodného kukuřičného hybridu je nutné brát v úvahu mnoho faktorů. Každý hybrid má určité charakteristické vlastnosti a ty je třeba respektovat, ale i využívat. Pro ekonomiku produkce má velký význam nejen cena osiva, ale hlavně potenciální výnos a využitelnost živin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.